Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

 

Kezdetektől a Kiskun Néptánc Együttes

 

 

A múltunk

 

 A Kiskun Néptánc Együttes 1954-ben alakult Mészáros Károly vezetésével. Az akkori csoport 7 nőből és 5 férfiből állt. Karcsi bácsi első oktatóként nagy lelkesedéssel és odaadással végezte munkáját. 1954-től 1960-ig volt a tánccsoport vezetője. 

1960-65.-ig Mezei Károly vette át a csoport vezetését. Mészáros Karcsi bácsihoz hasonlóan kitörő lelkesedéssel tanította és szervezte a csoport életét.

A csoport első zenekarát Mezei Károly ( dobos ), Kátai Bertalan ( harmónikás ), Máté János ( prímás ) és Bangó Béla( klarinétos ) alkották.

Mezei Karcsi bácsi csoportja számos fellépésen vett részt: Anyák- és Édesapák napján, Augusztus 20.-án, Május 1-jén, szüreti felvonulásokon 1966-tól és a Petőfi Tsz rendezvényein, valamint Balatonon, Seregélyesen és Lengyelországban.

Táncaik közé tartozott a Lacházi csárdás, Nagykónyi verbunk, Mikepércsi csárdás, Terenyei és a Bagi lánytánc, Lacházi botos, üveges tánc és a Palotás táncok.

1965-től 2000-ig Virág Milósné Irma néni vette át a csoport vezetését. Budapestről utazott mindig le Kiskunlacházára, hiszen más néptánccsoportja is volt. Irma néni csak szigorúan , kihangsúlyozottan, de egyben jó szívvel irányította és tanította a csoport tagjait. Ő volt az első oktató, aki Német nemzetiségi párnás táncot tanított a csoportnak. Kitünő egészséggel és hatalmas kitartással végezte munkáját. Ezekben az években 15-16 fős mag alakult ki a közösségben és minden héten kétszer gyűltek össze próbálni. Egy nagyon összetartó baráti közösség jött létre.

1978-ban szintén látogatást tettek Lengyelországban.

1979-ben a kis-duna menti áfész lett a csoport fenntartója.

1981-82-ben felléptek Bugyin, Szigetcsépen, Kiskunlacháza számos nemzeti és kulturális programjain, egymás esküvőin és ismételten Lengyelországban.

1984-ben ünnepelték fennállásuk 30 éves évfordulóját. Ez évben felléptek az Apaji lovasnapokon.

1985 és 86-ban látogatást tettek Hajdúszoboszlóra és Bugyira, a szüreti felvonulásra, továbbá 1998 -ban Merseburg városában léptek fel.

1993-ban látogatást tettek Köln-ben.

1994 őszén Irma néni búcsút vett a csoporttól. A művészeti vezetést Sziklai Tibor és felesége vették át.

1995 júliusában egy hetes néptánc táborban vettek részt Erdélyben, ahol az utolsó napon fellépett a csoport.

Az év December 16-án ünnepelte a csoport fennállásának 40 éves évfordulóját.

1996-ban látogatást tettek Görögországban is, ahol nagyon jól érezték magukat. Ez év augusztus 18-án rendezték meg a néptánc fesztivált ahol vendégül látták St. Pados tánc együttesét.

 

1997- ben résztvettek a Bösztörpusztai pünkösdi napokon.

Ősztől a tánccsoport vezetését Balogh László vette át. Ebben az időszakban jött létre előszőr utánpótlás csoport. Június  20-án felléptek a Délegyházi falunapokon és ebben az évben vált egyesületté a tánccsoport. Hivatalos elnevezése Kiskun Néptánc Együttes Kiskunlacháza Egyesület.
A csoport irányítását 1998 és 2001 között Hunyadvári Anita és Izsák zoltán
vette át.

2001 évtől Kakuk Marianna vette át az egyesület művészeti vezetői posztját.